2017. június 27.

MÁLNÁS KÖLESTORTA ( TEJ ÉS GLUTÉNMENTES) Köleskoch

málnás köleskoch


1 hét alatt harmadszor készítettem el, amire sikerült lencsevégre kapnom. Első alkalommal cseresznyével, aztán a következő kettő már málnával sült.
A cseresznyés változat még tehéntejjel készült, de közben bejelentkezett az egyik barátnőm a gyerekeivel, akik táplálkozásügyileg kimondottan nehéz esetek, szinte semmit sem ehetnek. Ekkor törtem az agyam és rájöttem, hogy kókusztejjel és nádcukorral számukra is fogyasztható lesz ez a finomság, így született meg ez a változat. Az első torta utolsó szeletét bűvölve, megkértek, hogy készítsek nekik még egyet, mert ez annyira finom - persze, hogy megsütöttem az utánpótlást.
Természeten, aki nem allergiás semmire sem, nyugodtan használjon hozzá kristálycukrot és tehéntejet, vagy aki a nádcukrot sem fogyaszthatja, az xilittel édesítse.
Sajnos ez a torta kicsit túlsült, mert elbeszélgettük az időt, de így is finom, szaftos maradt.


Hozzávalók

30 dkg köles
4 tojás
20 dkg nádcukor v. xilit
1 vaníliarúd
30-35 dkg friss málna 
1 csipet só
1,5 dl víz
1 dl étolaj
6-7 dl kókusztej vagy tej

porcukor a tetejére


Elkészítés

A kölest öblítsd át, majd öntsd fel kevés vízzel, adj hozzá 1 csipet sót és kezd el főzni. Amikor kezd elforrni a víz alóla, öntsd fel a kókusztejjel, kapard k-i  vanília magjait, a héját is dobd bele, adj hozzá 10-15 dkg cukrot vagy édesítőt és kezd el főzni. Amikor felforrt, fedd le egy fedővel és a lángot is állítsd takarékra alatta.
Így főzd 10 percet, majd keverd át és pótold a folyadékot.
Kóstold meg, ha kell még adj hozzá cukrot, hogy finom és édes legyen.
Amikor már puhulgat a a köles, zárd el alatta tüzet és hagyd lefedve párolódni, legalább még 10-15 percet.
Ellenőrizd, hogy elég puha-e a köles és nincs-e nagyon kiszáradva, ha kell mindig önts alá kevéske tejet.

Amikor elkészült, hagy egy kicsit hűlni.
Közben a 4 nagy tojást, verd kemény, krémes habosra a maradék cukorral. Ez a művelet eltart egy kis ideig, kitartás, amikor az összes nagyobb légbuborék eltűnik belőle és a térfogata legalább a 2 és félszerese lett, na akkor megfelelő.
Az elkészült habos tojáshoz öntsed az étolajat és ezzel is verjed még egy kicsit.
A már nem forró kölest keverd el jó alaposan a tojásos keverékkel.
Legvégül forgasd bele a málna 2/3 részét.
Egy 26 centis tortaformát vékonyan olajozzál ki és öntsd bele a masszát. A tetejét rakd tele a maradék málnával, majd told az előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőbe.
Picivel több, mint 1 óra szükséges az elkészültéhez, a tűpróba ajánlott.
Az elkészült tortáról azonnal vágd le a tortakarikát és hagyd langyosra hűlni. Hintsd meg porcukorral a tetejét, hogy csinos legyen. 
Melegen is isteni finom, de nem lehet szépen szeletelni.

Amennyiben van otthon felesleges málna, akkor azt  kevés porcukorral, vagy ledarált xilittel pépesítsd egy villa segítségével és kínáld mellé.

Természetesen elkészíthető, hagyományos tepsiben is és kockázva szervírozva.


Cseresznyés köleskoch


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...